Trendovi boja tepiha – savjeti za odabir najboljeg tepiha za dom

Tepih je jedan od ukrasa koji se skoro uvijek nalaze u svakom domu. Kako bi izbor bio pravi, prvo razmotrite savjete za odabir najboljeg tepiha ispod. Pa, znate li da skoro svaka kuća koristi tepih?

Sada možete obratiti pažnju na atmosferu prostorije koja će biti drugačija od tepiha. Ovisi i o boji i motivu odabranog tepiha. Ispada da kuću možete lako uljepšati koristeći samo razne tepihe. Želite dobiti najbolji i pravi tip tepiha za kuću? Pogledajmo u nastavku savjete za odabir tepiha.

Ideje za vas u trendovima boja tepiha

Koji tepih materijal znate? Očigledno, postoji pet materijala za tepihe. Ponekad jednostavno kupujemo tepihe po želji, a da zaista ne znamo koja je vrsta. Evo pet vrsta tepiha i trendova boja tepiha:

 • Svijetle boje

Svijetle boje koje su neutralnije donose dojam lakoće i lakše se uklapaju u sobu

 • Tamne boje

Tamne boje daju snažan dojam, ali su elegantnije u sobi

 • Upečatljive boje

Upečatljive boje poput žute i ružičaste donose u život življi, vedriji i neutralan osjećaj

 • Boja pepela

Boja pepela može pružiti estetsku energiju u bilo kojem prostoru

 • Plava

Plava boja daje dojam pomirljivog i umirujućeg srca

 • Crvena boja

Crvena boja simbolizira erotiku, energiju i želju

 • Zeleno

Zelene nijanse prirode mogu pružiti atmosferu hladnoće, opuštenosti i sklada koji mogu olakšati um

 • Bijela boja daje dojam čistog, čistog i čistog
 • Crna boja

Crna boja je vrlo pogodna za predstavljanje dojma perspektive, dubine i malo misterije

Trendovi i vrste boja tepiha koji odgovaraju vašoj sobi

Učinak tepiha u sobi nije samo zbog njegove funkcije ili kao ukrasa. Za odabir odgovarajuće boje tepiha vrlo je potreban u određivanju atmosfere i funkcije nakon što je ugrađena. Jer je boja ovog tepiha u stanju da oživi atmosferu i doda estetsku vrednost sobi.

# 1: Vrsta vunenog tepiha

Sigurno se slažete da je ovaj jedan sastojak najudobniji materijal. Zamislite da ležite na tepihu napravljenom od vune. Vau, bilo bi vrlo ugodno. Izmjeran svojoj udobnosti, vuneni tepih je sigurno prilično skup. Iako su skupe, evo nekih prednosti:

 • Izdržljiva debljina
 • Izdržljiva boja
 • Veoma ugodna za upotrebu

Kako očistiti vuneni tepih? Jednostavno, trebate koristiti samo usisivač ili hemijsko čišćenje.

# 2: Vrste tepiha od svile

Ko ne zna svilu? Ovaj jedan materijal će sigurno pružiti više komfora u poređenju s vunom. Njegova vrlo mekana tekstura čini svilu vrlo luksuznom. Zatim, kako očistiti ovaj elegantni tepih? Slično čišćenju vunenih tepiha, svileni se tepih čisti i usisavačem.

# 3: Vrste polipropilenskih tepiha

Preferirate sintetičke prostirke? Ako je tako, trebali biste odabrati vrstu tepiha od polipropilena ili PP. Iako je izrađen od sintetičkih materijala, ova vrsta tepiha ima glatku teksturu. Budući da je napravljeno od sintetskih materijala, cijena je naravno prilično pristupačna. Postoji cena, postoji kvaliteta robe.

To se odnosi i na polipropilenske prostirke. Cijena je prilično jeftina za izradu tepiha s ovom vrstom ima nekoliko nedostataka. Evo nedostataka:

 • Boja brzo bledi
 • Pređa se tepih lako ljušti
 • Posebno kod ovog materijala za tepihe, možete ga oprati vodom.

# 4: Vrste najlonskih tepiha

Ova vrsta tepiha ima sličnosti sa tepihom od polipropilena. Sličnost je u materijalu tepiha. Ipak, najlonski materijal je za jedan nivo iznad materijala polipropilena. To se može osjetiti i od materijala koji je poput vune.

Pa, ova vrsta najlonskog tepiha više će odgovarati onima koji vole svijetlu atmosferu. Zašto? Obično vrsta najlonskog tepiha ima upečatljive boje. Imajući isti materijal kao i prethodna vrsta tepiha, najlonski tepih također se može oprati vodom.

# 5: Vrste sisačkih tepiha

Ovaj je materijal možda i dalje nepoznat većini ljudi. Šta je sisalni materijal? Ispada da, kao što i ime govori, ovaj jedan tepih materijal dolazi iz biljke zvane sisal. Prirodni materijal čini teksturu tepiha bogatijom. Naravno, to čini sisački tepih vrlo sigurnim za upotrebu.

Kako se leči?

 • Nikad ne perite sisački tepih vodom
 • Jednostavno očistite tepih usisavačem
 • Sada je to pet vrsta tepiha

# 6: Vrste tepiha koji podsjeća na drvo

Vjerovali ili ne, tehnološka sofisticiranost prodirala je i u tepih. Dokaz je, sada postoji tepih koji podseća na pod. Da, izgled ovog tepiha podseća na drvo, mramor, a neki su poput keramike. Ako koristite tepih kao što je ovaj, bolje je ga kombinovati uz upotrebu velikih ogledala u svakom kutu sobe.

Zašto? Postojanje ogledala može prikriti postojeći prostor. Soba će izgledati prostranije, a tepih će se više istaknuti.

Dakle, sve je o trendovima boja tepiha za vas. Nadam se da su vam ove informacije korisne. Možete početi sa istraživanjem svih ideja za tepihe s vašim omiljenim trendovima boja tepiha. Zato uživajte u uređenju svog voljenog doma odabirom pravog tepiha!